Co se stromečkem po Vánocích? TAKOVÉ jsou léčivé vlastnosti smrku!

Smrk ztepilý má rozmanité využití.

Články
NE o
Smrek

Jehličnan původem z Evropy. Je jedním z nejrozšířenějších stromů na Slovensku i v Čechách. Jeho přirozené prostředí je ve výškách 1 000 - 1 500 metrů n. m., v nižších polohách trpí škůdci a negativními, ať už klimatickými nebo civilizačními vlivy. Jeho nejčastějším škůdcům je lýkožrout. Ví se mu ubránit tak, že na poraněné místo vylije pryskyřici.

Smrk ztepilý patří do čeledi Pinaceae, tedy borovicovitých stromů a dorůstá až do výšky 50 metrů. Je oboupohlavní a kvete od dubna do května. Pěstujeme ho kvůli dřevu, které je snadno opracovatelné, ale chráníme nim i půdu. Odvar z jeho jehlic a větviček pomáhá při kašli, virózách a také podporuje očistu těla, proto se hodně využívají v lidovém léčitelství. Využíváme i jeho kůru a pryskyřici.

Jeho léčivé účinky znali již starý Římané, Keltové či Indiáni. Samotný smrk je bohatý na vitamíny C a A. Naši předkové konzumovali i stromy. Jejich jídelníček neobsahoval pouze plody mnoha stromů, ale i jehličí, listy a kořeny. V dnešní době už nechodíme a neobhrýzame stromy, ale jejich části využíváme pro lékařské a výživu.

Nedávný výzkum z finské univerzity v Turku potvrdil, že směs z kůry smrku a z podobných dřevin je silným a funkčním prebiotikem, který živí zdravé střevní bakterie. Zjistilo se, že sloučenina galaktoglukomanan je primární složkou hemicelulózy přítomné v mnoha druzích stromů z měkkého dřeva.

Kůra ze smrku byla také určitým zdrojem potravy. Víme ji použít při zažívacích potížích a napomáhá trávení. Krmí a stimuluje růst střevních bakterií jakož i dodává polyfenoly a jiné protizánětlivé fytonutrienty. Domorodí Američané žvýkali vnitřní kůru smrku a léčili ní infekce močových cest, nachlazení, chřipku, revmatismus a dokonce i tuberkulózu. Kůra byla také umísťována na rány na podporu hojení ran a infekcí.

Pryskyřice smrku je hustá tekutá organická směs obsahující esenciální oleje a pryskyřičné kyseliny. Strom si ji vyrábí sám v žlázách stromu a pak ji vylučuje v pryskyřičných kanálech. Léčí si tak své rány způsobené vnějšími vlivy nebo zvířaty a zabraňuje odvodňování stromu.

Její léčivé účinky jsou známy již celá staletí po celém světě. V tradiční lidové léčbě ji používáme na léčení ran, vředů, zánětů a zranění na kůži. Je také široce používána na léčení respiračních problémů. Pomáhá dezinfikovat a čistit plíce a dýchací cesty a proto se používá v případech astmatu, kašle a tuberkulózy.

Co nás naučila babička:

Čaj ze zeleného jehličí snižuje stres a nervozitu. Připravujeme ho z čerstvých nebo sušených výhonků. Stimuluje naši mozkovou kůru a tím podporuje naši schopnost učit se. Uvolňuje i bolavé svaly a klouby. Připravíte si ho tak, že pár mladých výhonků zalijete vroucí vodou, necháte ho 10-15 min. louhovat a dochutíte podle vaší chuti a potřeby medem a citrónem. Odvar lze použít i na mytí pokožky hlavy při nadměrné tvorbě lupů.

Sirup si připravíte z mladého jehličí smrku, usnadňuje vykašlávání, léčí dýchací cesty, který rozpouští hleny, zmírňuje revma a tiší bolesti. Na sirup potřebujete mladé smrkové výhonky, cukr (nebo med) a citrony. Výhonky dobře umyjete a necháte okapat. Vezměte si skleněný pohár, nebo láhev a naplňujete po vrstvách. Nejdříve vložíme vrstvu výhonků, na ně nasypeme vrstvu cukru (medu) a poklademe kolečka citronu. Tímto způsobem pokračujete, dokud nebude pohár plný. Potom ho položíme na slunné místo a necháme odstát 2-3 týdny. Nakonec sirup vytlačíme a scedíme. Vlijeme do uzavírací lahve a skladujeme na studeném místě nebo v chladničce. Při podpoře dýchacích cest můžete přidat i jitrocel nebo jiné bylinky, které pomáhají při podobných problémech. Sirup pomáhá i při virózách a nachlazení.

Smrkovou sůl si připravíte jednoduchým smícháním mořské soli s nadrobno nakrájenými smrkovými výhonky. Skladujeme v chladničce. Tuto sůl lze použít při přípravě brambor či kořenové zeleniny.

Smrkový cukr připravíte podobně jednoduše jako sůl, kterou však nahradíte cukrem. Takový cukr můžete použít na dochucení čaje nebo sušenek.

Smrkový olej je něco nového. Připravíte ho tak, že čerstvé smrkové výhonky zalijete zahřátým olivovým olejem a necháte pár dní odstát a poté scedíte. Můžete jej použít na dochucení salátů nebo pokrmů.

Čerstvé smrkové výhonky používáme při přípravě zeleninových salátů nebo těstovin.

Pokud máte rádi smoothies víte získat ze smrku i proteinovou bombu. Na jaře když strom kvete jsou pupeny plné pylu. Zakryjte konec větve plastovou nádobou a zatřeste jím. Nádoba se vám naplní pylem. Přemístěte ho potom do skleněné nádoby a uchovávejte na studeném, suchém místě.

Patřím k těm podivným lidem, který se povídají se stromy, rostlinami, bylinami, a vždy dokud jejich odtrhnu se jim omluvím, a řeknu jim, že část z nich bude použita na něco co jinému pomůže. Sbírejte prosím pouze množství, které jste schopni spotřebovat.

Jehličnaté stromy dodávají sílu, uvolnění a uklidnění. Možná i proto tak rádi chodíme do lesa. Na Vánoce jsou naše domovy provoněné jehličím, ale jen málokdo ví o jejich léčebných účincích a co všechno nám umí dát.

redakce Autor článku