V čem je chemie špatná oproti přírodnímu řešení? Spoznejte vedlejší účinky antibiotik!

Kdy je vhodné sáhnout po přírodních alternativách a kdy musí nastoupit chemie?

Články
NE o
antibiotika

Stává se běžnou praxí, že pacienti od lékaře vyžadují předepsání antibiotik i v případě, kdy nejsou nezbytná. Nárůst předepisování těchto léků je alarmující především kvůli jejich vedlejším účinkům. Pilulky z lékárny zdaleka nejsou jediným zdrojem antibiotik v našich životech. Antibiotika (chemikálie, nikoliv přírodní) byla nalezena ve vodních zdrojích, zelenině i v mase, neboť jsou podávána chovným zvířatům jako prevence. Zajišťují chovatelům vyšší zisky. S výkaly zvířat se chemické látky dostávají do půdy a do dalších zmíněných zdrojů, které k životu potřebujeme, jako je voda a zelenina.

Jsou všude okolo nás. Kromě toho, že časté vystavení léčebným látkám vede k narůstání rezistence na ně, jsou zde i další varovné příznaky, proč volit raději přírodní alternativy jako česnek či kurkuma, které na lidské tělo působí blahodárněji.

​Stačí se podívat na to, jak byl objeven penicilin. S trochou nadsázky se dá říci, že penicilin se objevil jen díky tomu, že měl jeden vědec ve své laboratoři nepořádek. Vytvořila se plíseň a zázračná léčivá látka byla na světě. Antibiotika nejsou spása lidstva, mohou závažně poškodit naše zdraví, jak ukazují laboratorní výzkumy.

​Negativní vliv mají antibiotika na hormonální rovnováhu v těle, ovlivňují množství inzulinu a mohou tak přispívat ke vzniku diabetu. Působí i na hormon gherlin. Snažíte se zhubnout? Právě antibiotika prokazatelně mají vliv na nárůst váhy. Takže pokud se jimi dopujete a ještě navíc kupujete maso a zeleninu z běžných zdrojů (nikoliv bio), pak máte větší sklon k obezitě. Mimo jiné totiž zvyšují chuť k jídlu, za což může jejich vliv na zmíněný hormon gherlin.

​Antibiotika také snižují imunitu – omezují tvorbu některých probiotik, která podporují nižší výskyt rakovinotvorných nádorů. Zvyšují tak možnost zánětu v těle a náchylnost k rozvoji nemocí, včetně těch nejzávažnějších. Kromě rakoviny zvyšují pravděpodobnost astmatu, nemocí zažívacího traktu či nervové soustavy.

Takže s antibiotiky opatrně!

redakce Autor článku