Realita horší filmu: Co inspirovalo tvůrce filmu Kladivo na čarodejnice?

Snímek je obklopen zajímavou historii.

Články
NE o
KLADIVO NA ČARODEJNICE

Zdroj: https://www.ceskozemepribehu.cz/

Když režisér Otakar Vávra podle knihy Kaplického začal točit film, drželi se štábem co nejvíce skutečnosti. Děj se tak odehrává na zámku ve Velkých Losinách, výslechy probíhají přes dosud zachovanou dřevěnou oddělovací mříž. I mohelnický děkan Lautner je vylíčen přesně. Pokrokový kněz, který se vzepřel moci a byl za to jako jeden z mála mužů v čarodějnických procesech upálen. U nás bychom mnoho takových nenašli, jistá podobnost je tu s mistrem Janem Husem, kteréžto téma režisér Otakar Vávra patnáct let předtím také zpracoval. Lautnerův pomník na místě, kde stála hranice, dodnes v mohelnickém parku najdete.

Příliš se ale neví, že realita daleko předčila film i samotnou Kaplického knihu. Procesy totiž nezačaly až v roce 1651 s inkvizitorem Bobligem, ale už v roce 1622 v Jeseníku. Přesné počty odsouzených nejsou známy, podezřelých a vyšetřovaných bylo tehdy 35 lidí. V roce 1636 začalo nejhorší období, které skončilo dokonce stavbou pecí na spalování hříšníků ve slezské Nise. Dr. Lorenz, který procesy započal, byl osobou daleko horší a nebezpečnější než olomoucký inkvizitor Boblig. Skutečný konec těchto hrůz nastal až v roce 1775, kdy se opět nišští občané pokusili rozpoutat čarodějnické procesy, tehdy ale vrchnost vše konečně správně vyhodnotila jako pouhé udavačství.

Zdroj: https://tv.seznam.cz/

​I samotný film neměl na růžích ustláno, natočen v roce 1969, přišel do špatné doby. Podobnost mezi čarodějnickými procesy a politickými procesy v padesátých letech minulého století byla natolik zjevná, že tehdejší moc film dovolila promítat jen v malých kinech, až nakonec z distribuce zmizel úplně.

Zdroj: csfd.cz

​A co inkvizitor Boblig? Dožil jako vážený olomoucký měšťan a povedlo se mu dosáhnout cíle, kvůli kterému se pustil s takovou vervou do procesů - totiž aby měl věno pro dcery. Majetek po odsouzených propadal z větší části jemu samotnému, proto musel přejít od chudáků k bohatším obviněným. Bohatší obvinění se ale byli schopni lépe bránit. Říká se, že skutečným problémem začalo být až to, když obvinění najednou vypovídali, že na černých mších na Petrových kamenech viděli i samotného Bobliga. To bylo nebezpečné, mohlo se snadno stát, že by se ze soudce mohl stát souzeným. Stáhl se do rodné Olomouce. Dnes už jeho dům na Pavelčákově 6 v Olomouci nestojí a v archivech můžeme najít ještě jednu prapodivnou věc, že sám strážce mravnosti a čistoty víry na Velkolosinsku měl v Olomouci zavedený veřejný dům.

Dnes večer ve 20:00 sledujte KLADIVO NA ČARODĚJNICE, drama z roku 1969.

redakce Autor článku