Časovou bránu poprvé otevřel Zeman: Málem jim to pokazili bandité na Váhu!

Co zkomplikovalo Karlu Zemanovi natáčení?

Články
NE o
Cesta do pravěku

Nacházela se v obyčejné jeskyni kdesi v Československu, ale trvalo čtyři roky (i když původně to měly být jen roky dva), než se podařilo mistrnému českému režisérovi Karlu Zemanovi přivést na plátna kin jeho nejznámější a nejobdivovanější dílo, které dodnes vyráží dech i zahraničním divákům. V padesátých letech neexistovala možnost digitálních triků, a přesto se podařilo dostat partu kluků do jejich vysněného pravěku a projet na jejich loďce od čtvrtohor až k počátku světa.

​Nejčastěji byl používán trik s představeným modelem, kdy mamut stojí v popředí a kamera se přes něj pohybuje, vzadu pak běží záznam řeky s chlapci na dobrodružné výpravě. O Karla Zemana se během natáčení pokoušel zápal plic, který postihl též jednoho z chlapců. Nejneuvěřitelnější historka je ovšem ze chvíle, kdy se Karel Zeman potuloval v divokých lesích kolem řeky Váhu a hledal pěkné místo pro pravěký záběr. Světlo měřil luxmetrem. Bylo těsně po válce a v lesích se pohybovali bandité, považovali luxmetr za pistoli a tak milého režiséra přivázali ke stromu. Naštěstí se mi nic dalšího nestalo. Jiné střety s banderovci dopadaly v těch dobách daleko hůře.

​Za největší troufalost a štěstí zároveň můžeme považovat, že našel tu odvahu nechat čtyři chlapce - neherce hrát bez dozoru herců profesionálů. Film tak dostal neuvěřitelnou schopnost vyprávět tajemství a příběhy klukovského dobrodružství zcela přirozeně a to nakonec filmu získalo řadu mezinárodních cen a náboj, který můžete sami posoudit při jeho dnešním uvedení na CS filmu.

redakce Autor článku