Smrt Černého barona: Kdo zabil německé tankové eso Michaela Wittmana?

K tomuto činu se přihlásily dvě krajiny.

Články
NE o
wittman a hitler

Po vzoru leteckých es, pilotů s mnohočetnými sestřely se za války zavedl pojem tankové eso. Za tankové eso byl považován každý, kdo měl v boji na kontě nejméně pět nepřátelských zničených strojů. Ale mezi těmi všemi vynikal jeden esesák, SS-Hauptsturmführer Michael Wittman. Hitler ho musel osobně vyznamenávat dokonce několikrát, důvodem bylo, že měl na kontě 138 spojeneckých tanků a 132 protitankových děl a 118 pancéřovaných vozidel a jiné vojenské techniky.

13. června 1944 u francouzského města Villers-Bocage odvážně vyjel a s jediným tankem č.222 proti britské 7. pancéřové divizi, která se právě přesouvala. Na bojišti zůstalo 27 zasažených vozidel a k tomu ještě 11 britských tanků. Bylo jen otázkou času, kdy se od něj štěstí odvrátí. 8.srpna 1944 byl jeho útok u Cintheaux doslova rozstřílen a Černý baron padl. Po zjištění jak velké tankové eso se podařilo umlčet se, ale k činu přihlásily hned dvě jednotky. Britští Yeomanryové a kanadští Sherbrookeové. Identifikace likvidátora esesáckého tankového velitele byla navíc ztížena tím, že jak Kanaďané tak Britové stříleli na německý tankový útok ze stejných kanónů na stejných amerických tancích Sherman. Ke všemu se poblíž zničeného tanku povalovala neřízená raketa ze stíhačky Typhoon.

​Na nelehkou otázku se pokusí odpovědět první díl seriálu Záhady bitevních polí s podtitulem Smrt Černého barona. A vy můžete jen hádat, jaký přístroj byl nakonec pro určení ničitele tanku 222 nejdůležitější. Mají zásluhu Kanaďané, Britové nebo raketa?

redakce Autor článku