Výbuch supervulkánu může způsobit globální katastrofu: Hrozí další tobská erupce?

Zničující Toba není jediný supervulkán, který může výrazně ovlivnit naše životy.

Články
NE o
Tobská erupce

Na planetě Zemi respektive pod jejím povrchem třímá několik rozbušek, které mohou způsobit globální katastrofu, jak tomu bylo už nejednou v historii. Před více než 70 tisíci let vybuchl na ostrově Sumatra supervulkán.  Nebyl to obyčejný výbuch a rozhodně nešlo o jeho premiéru. Mnohonásobně převyšoval výbuchy sopek, jak je máme v naší paměti. A teď může přijít znovu. Jde totiž sice o jev vzácný, nicméně se opakující se zničující pravidelností.

Po  tehdejším výbuchu zbylo vulkanické jezero Toba, které má rozlohu přes tisíc kilometrů čtverečních. Ačkoliv lidské kroniky tak daleko nesahají, vědci usuzují, že zatím poslední výbuch Toby byl tím největším za posledních 25 milionů let. Nejen, že ovlivnil bezprostřední okolí, ale i celosvětové klimatické podmínky. Právě proto můžeme hovořit o globální katastrofě, která se dotkla celé planety.

​Na zemi tehdy probíhala doba ledová. Odhaduje se, že rok po výbuchu poklesla teplota na Zemi o 5 stupňů, v Africe dokonce o patnáct. Jako důsledek vymřela velká část lidské populace. Zbyly jen tisíce lidí, naši společní předci, jak potvrzují výzkumy lidské DNA. Ani ostatní živočišné druhy nebyly o mnoho odolnější. Podle odhadů vymřelo až 75%  všech tehdy žijících tvorů.

Nejbližší okolí vulkánu bylo dokonce úplně smazáno z povrchu zemského kvůli kyselým dešťům a sopečnému popelu – např. v Malajsii jsou některá místa pokrytá jeho devítimetrovou vrstvou. Žádný drobný poprašek. Jihovýchodní Asie přestala existovat, zmizely deštné pralesy a trvalo další tisíce let, než se okolí vzpamatovalo.

​Zničující Toba není jediný supervulkán, který může výrazně ovlivnit naše životy. Další najdeme třeba na Santorini nebo v Yellowstonském parku, o čemž se na rozdíl od Toby hovoří častěji, neboť pomalu nastává doba, kdy by měl přijít pravidelný výbuch. Dopad výbuchu Toby by byl přeci jen o hodně ničivější. Může za to především její poloha. Nejen, že jde o hustě zalidněnou oblast a že by zemi pokryl sopečný popel a síra, ale také by došlo k obrovským ničivým tsunami po celé Zemi.

redakce Autor článku